Lite kort om rasen:

Strävhårig vorsteh är en mångsidigt användbar jakthund som skall besitta alla nödvändiga egenskaper för att kunna arbeta på fält, i skog och i vatten både före och efter skott.

str-harig-v-raserSträvhårig vorsteh skall vara nervfast, behärskad och harmonisk. Den skall varken vara skygg eller aggressiv.

Strävhårig vorsteh är en stående fågelhund, som härstammar från avelsarbete utfört under slutet av 1800-talet efter idéer av ”Hegewald” (friherre Sigismund von Zedlitz und Neukirch). Med griffon korthals som utgångspunkt utgjorde en karaktärsfast och effektiv strävhårig jakthund målet för avelsarbetet. Principen var ”arbetsuppgiften ger typen” samt konsekvent urval av det bästa avelsmaterialet bland strävhårs-raserna (pudelpointer, griffon korthals, deutsch stichelhaar). Genom inkorsning av korthårig vorsteh framavlades på kort tid en fågelhund, som utmärker sig genom ändamålsenlig, vattenavstötande päls och mångsidig användbarhet som jakthund. Genom dessa egenskaper blev på några få årtionden strävhårig vorsteh den mest uppskattade och pålitligaste av de stora jakthundsraserna i Tyskland och i många andra länder.

Pälsstruktur

Pälsen skall vara sträv, hård, åtliggande och tät. Täckhåren skall vara 2-4 cm långa med tät, vattenavvisande underull. Kroppens konturer får inte döljas av för lång päls. Pälsen skall genom sin hårdhet och täthet ge bästa möjliga skydd mot väder och skador. Nedtill på benen, bröstet och buken skall pälsen vara kort men tät. På huvudet och öronen skall den vara kortare och samtidigt tätare, men ej mjukare. Markerade ögonbryn och ett kraftigt, strävt men inte alltför långt skägg understryker det energiska ansiktsuttrycket.

Färg

Brunskimmel, med eller utan fläckar; svartskimmel, med eller utan fläckar; brun med eller utan bröstfläck; ljusskimmel (dvs mycket små skimmelfläckar). Andra färger är ej tillåtna.

Mankhöjd:

Hanhund: 61 – 68 cm, tik: 57 – 64 cm

Källa: Rasstandarden http://www.vorsteh.se/kmavelrsvstd.html