Lite kort om rasen

Den strävhåriga ungerska vizslan uppstod på 1930-talet genom korsning av korthårig ungersk vizsla med strävhårig vorsteh. Raskännetecknen skall vara identiska med den korthåriga vizslans, förutom pälsen.

strav-vizsla-raserUngersk vizsla är en mångsidig jakthund, som är användbar vid jakt såväl på fält som i skog och vatten. Rasen har ett mycket gott väderkorn och mycket bra stånd. Den är också en god apportör och påtagligt arbetsvillig även i vatten. Ungersk vizsla jagar i såväl svårtillgänglig terräng som under besvärliga väderleksförhållanden.

Ungersk vizsla, strävhårig, är en livlig, djupt gulröd, torr och senig jakthund med robustare kroppsbyggnad än den korthåriga vizslan. Rasen ger intryck av att vara en mångsidigt arbetande, uthållig och högpresterande stående fågelhund med förnöjsam läggning.

Pälsstruktur

Pälsen skall vara sträv, åtliggande, grov, tät och glanslös. Täckhåren skall vara ca 2-3 cm långa. Underullen skall vara tjock och vattenavstötande. Kroppssilhuetten får inte döljas av behåringen. Genom sin hårdhet och täthet skall pälsen ge så gott skydd som möjligt mot väder och skador. De nedre delarna av benen, bröstet och buken skall vara täckta av kortare, mjukare och något finare päls. På huvudet och på öronen skall pälsen vara kortare, något mörkare och tät, men inte mjuk. De framträdande ögonbrynen som accentuerar stopet och det kraftiga skägget som skall växa på båda sidor om nospartiet understryker rasens energiska uttryck. Skägget skall vara kraftigt, men inte längre än 2-3 cm, och bestå av så hårda hårstrån som möjligt. På båda sidor om halsen finns V-formade borst.

Färg

Färgen varierar mellan olika nyanser av djupt gulrött(”semmelgelb”). Öronen kan vara något mörkare men i övrigt skall färgen vara enhetlig. Röda, brunaktiga eller avblekta färgnyanser är inte önskvärda. En liten vit fläck på bringan eller strupen (med mindre än 5 cm diameter)skall liksom vita tecken på tårna inte betraktas som fel. Färgen på läppkanter och ögonkanter skall överensstämma med nostryffelns färg.

Mankhöjd

  • Hanhund 58-64 cm
  • Tik 54-60 cm

Medelstorlek skall eftersträvas. Det är inte funktionellt med högre mankhöjder. Helhet och harmoni är betydligt viktigare än den i centimeter uppmätta storleken.