Lite kort om rasen

Kleiner münsterländer är intelligent och lättlärd, temperamentsfull med balanserad med stabil karaktär. Rasen är uppmärksam och vänligt inställd till människor med god följsamhet gentemot föraren. Den har passionerad och uthållig jaktlust, mångsidiga jaktanlag liksom god nervstyrka och viltskärpa.

kleiner-mun-raserKleiner münsterländer har sitt ursprung i nordvästra Tyskland. Omkring 1870 fanns det i Münsterlandlånghåriga hundar avspanieltyp som stod för fågel, var mycket spårsäkra och även kunde apportera. År 1906 sökte naturdiktaren Hermann Löns och hans bröder efter resterna av den så kallade Roter Hannoverscher Heidebracke. De döpte de stående fågelhundar av spanieltyp som de fann i Niedersachsen till ”Heidewachtel”. Vid samma tid uppnådde friherre von Bevervörde-Lohburg och huvudläraren Reitmann från Burgsteinfurt de första framgångarna i sin linjeavel av denna hundtyp. Den s k. Dorste-typen etablerades under de följande åren i Westfalen. År 1912 grundades den första rasklubben, Verband für kleine Münsterländer Vorstehhunde. Klubben formulerade sina målsättningar enligt följande: ”Föreningen har till syfte att främja avel av den långhåriga lilla stående fågelhunden i enlighet med hur aveln sedan årtionden bedrivits i Münsterland”. Avsaknaden av fastställda raskännetecken verkade vid denna tid hämmande på aveln och klubbverksamheten. Från 1921 bedrevs aveln med utgångspunkt från den rasstandard som Friedrich Jungklaus sammanställt.

Päls

Pälsen skall vara tät och medellång, slät eller lätt vågig. Den skall vara åtliggande och vattenavvisande. Kroppens ytterlinjer får inte döljas av alltför lång päls. Den täta pälsen skall ge så bra skydd som möjligt mot väder, terrängförhållanden och skador. Kort och slät päls på öronen är felaktigt. Frambenen skall ha fanor. Bakbenen skall ha så kallade byxor ner till hasleden. Svansen skall ha lång fana och vit spets. Mycket kraftig pälsväxt på bringan är inte önskvärt.

Färg

Brun och vit eller brunskimmel med bruna fläckar, mantel eller prickar. Bläs är tillåtet. Tanfärgade fläckar på nospartiet, ovanför ögonen och runt anus är tillåtet (”Jungklaus-tecken”).

Mankhöjd

  • Hanhund: 54 cm
  • Tik: 52 cm

Tillåten avvikelse +/- 2 cm

Källa: http://www.vorsteh.se/kmavelrkmstd.html